Haptonomie


Haptonomie is een menswetenschap die bestudeert hoe mensen van nature contact maken en die beschrijft wat zich voordoet als dit natuurlijke vermogen tot contact beschadigd raakt.
Contact betekent letterlijk ‘met gevoel’. Door het vermogen te ervaren welke gevoelens, verlangens en emoties er in jezelf zijn, heb je contact met jezelf. Door het vermogen te voelen en af te stemmen op je omgeving en een ander, heb je contact met de buitenwereld.

Ons tastzintuig
We worden allemaal geboren met het vermogen om via het voelen contact te maken. Kinderen zie je al tastend de wereld verkennen. Het belangrijkste tastzintuig is de huid. In de haptonomie staat dit zintuig centraal. Hiermee communiceer je. Je huid is een tastbare grens tussen jou en je omgeving. Hier vindt een voortdurende wisselwerking plaats. Deze verloopt lang niet altijd even helder en probleemloos, want ergens onderweg naar volwassenheid raak je dit onderzoekende vermogen kwijt. De zintuiglijke ervaringen, met name de tastzin, zijn onbewust gebied geworden.

Voelen met je lichaam
Dat wil niet zeggen dat je niet meer voelt. Voelen doe je nog steeds met je lichaam en dat voelen is heel concreet. Denk maar aan gevoelens van stress die je in je lichaam kunt ervaren. Bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn, darmen die van slag zijn, zweethanden of een klus die je alsmaar uitstelt omdat het een gevoel van weerzin in je oproept. Haptonomie maakt je bewuster van deze en andere signalen van je lichaam en helpt je die te verstaan.

Contact met anderen
Als de gevoelsstroom, het contact, dat je verbindt met jezelf, met andere mensen en met het leven geblokkeerd raakt, kunnen er psychische en/of lichamelijke klachten ontstaan. Haptonomie is gericht op het mobiliseren van je eigen vermogens om het vanzelfsprekende contact met jezelf en je omgeving weer op gang te brengen.

Aanraken en aangeraakt worden
Door het ontwikkelen van je gevoel en tastzin leer je beter omgaan met spanningen, grenzen, pijn, verdriet en stress. Aanraken en aangeraakt worden zijn van wezenlijk belang voor een goede emotionele ontwikkeling en balans, zowel in je kindertijd als in je volwassen leven.